• Vaste begeleiders
 • Huiskamergevoel
 • Gediplomeerd en gecertificeerd
 • Multidisciplinair team
 • Multidisciplinair team
 • Persoonlijke aanpak
 • Fysieke locatie
 • Hoogwaardige meting

Alles over ontbijtgranen

Ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag. Hoewel de meningen hier nog wel eens verdeeld over kunnen zijn, staat het wel vast dat ontbijten een belangrijk opstartmoment is. Het zorgt voor nieuwe energie en brengt daarbij de spijsvertering op gang. Naast rijkelijk belegde boterhammen worden ontbijtgranen met zuivel ook vaak gegeten tijdens de eerste maaltijd van de dag. Maar wat zijn ontbijtgranen precies? En past het eigenlijk wel in een gezonde levensstijl? Daar lees je in dit artikel meer over.

Wat zijn ontbijtgranen

Ontbijtgranen zijn één van de twee hoofdgroepen van voedingsgranen (de andere hoofdgroep zijn peulvruchten) en zijn een vorm van gras. Onder ontbijtgranen vallen tarwe, maïs, gerst en haver. Populair bij het ontbijt is havermout (gemaakt van haver), muesli (gemaakt van gemengde granen, noten en gedroogde vruchten) en cornflakes (gemaakt van maïs). Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en niet te veel suiker (niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram) staan in de Schijf van Vijf. Dus gezond, zou je denken.

Wil je een gezonde keuze maken, bekijk dan altijd goed het etiket van de ontbijtgranen die je wilt kopen en let op eventuele toegevoegde suikers of zout. Ontbijtgranen leveren, net als boterhammen, koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Er zitten ook gluten in ontbijtgranen, daarom kunnen mensen met glutenintolerantie deze beter vermijden.

ontbijtgranen
jojo-effect-1-1024x681

Zijn ontbijtgranen gezond?

Allereerst is ‘gezond’ natuurlijk een relatief begrip. Want: zoveel mensen, zoveel voedingspatronen en behoeften. Het hangt ook af van welke ontbijtgranen je eet en of deze bewerkt zijn, er zout en suiker is toegevoegd of zoveel vet bevatten dat het voor niemand gezond is. Je kunt dus beter kiezen voor volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en suiker dan voor de minder gezonde (maar vaak wel lekkerdere) bewerkte variant.

Gezondste keuze?

De meest gezonde keuze is havermout. Hier zitten veel vezels en eiwitten in en daarnaast bevat havermout weinig suiker. Naast havermout past ontbijtpap, zoals Brinta, ook in een gezonde levensstijl. Muesli is ook een redelijk gezonde optie voor je ontbijt. Let wel op met sommige smaken muesli, bijvoorbeeld die met chocola, deze zitten vol extra suikers. Cruesli (de krokante variant van muesli) is niet zo gezond. Hier zitten veel suikers in en veel minder vezels en eiwitten dan havermout. Dit geldt helaas ook voor cornflakes.

Niet zo’n ontbijter? Het Voedingscentrum heeft vijf tips die het ontbijten een beetje makkelijker maken:

 1. Neem de tijd om rustig van je ontbijtje te genieten. Als je in een hoog tempo je ontbijt naar binnen werkt proef je amper wat je aan het eten bent.
 2. Zet de wekker een kwartiertje eerder als het je steeds niet lukt om te ontbijten. Als je houdt van zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maak dan je ontbijt de avond ervoor en leg het in de koelkast.
 3. Als je ’s ochtends niet zoveel trek hebt in een boterham kun je ook proberen of iets anders er wel ingaat, zoals havermoutpap of yoghurt met muesli en fruit. Eventueel kun je een deel van het ontbijt verschuiven naar het eerste eetmoment tussendoor.
 4. Heb je écht moeite om ’s ochtends vroeg te eten? Neem je ontbijt dan mee naar je werk. Plan op je werk een rustig momentje in om je ontbijt op te eten.
 5. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook kinderen hebben baat bij een goed ontbijt. Eet daarom in alle rust met kinderen aan tafel. Om tijd te besparen, is het handig om de tafel al ’s avonds te dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast te pakken.

  Heb je vragen?